Notodden Bluesfestival

Interessen for blues er større i Norge enn du kanskje skulle tro, med tanke på at bluesmusikken har sitt utspring i en verden hvor menneskene har hatt en ganske annerledes hverdag enn den vi nyter her hjemme. Som nordmenn kan vi i liten grad sympatisere med vanskelighetene afro-amerikanerne opplevde da de ble undertrykket av de hvite, men musikken fenger i høyeste grad likevel. Det sies jo at musikken er et universelt språk, så kanskje det er det som gjør det.

Norske blueselskere kjenner nok til Notodden Bluesfestival, som er en av de største bluesfestivalene i hele Nord-Europa. Den årlige festivalen har fått stor internasjonal anerkjennelse, og har hatt flere store stjerner på besøk. Her snakker vi navn som Dana Fuchs, Van Morrison og John Mayall.

Bluesprisen

I tillegg til at de hvert eneste år byr på enestående artister innen blues og beslektede sjangrer, deler Notodden Blues Festival ut en egen bluespris. Denne går til grupper, enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort mye for den skandinaviske bluesen. Et eksempel på en organisasjon som har vunnet denne prisen, er Norsk Blues Union, som det anbefales norske blueselskere å sjekke ut. Hos dem kan du fort bli oppdatert på hva som foregår innen bluesverdenen om dagen.

Little Steven

Steven van Zandt har etter suksessen med Lilyhammer blitt en såkalt Norgesvenn, og er dessuten et av de store navnene som har uttalt seg varmt om Notodden Blues Festival. Han har selv opptrådt der med sitt band, og har dessuten uttrykt sin begeistring overfor bandseminaret som årlig blir holdt for barn og unge i forbindelse med festivalen.

På seminaret arrangeres det to ulike bandcamps: en for de mellom 13 og 18, og en for de mellom 19 og 26. Her får unge talenter utviklet sitt musikalske talent, og alt i regi av en festival som har blues som sitt fremste varemerke. Kursavgift kommer på henholdsvis 3000,- og 4000,-, og synes du dette er mye, kan centum.no i verste fall være til hjelp. Som regel varer kursene mellom 5 og 6 dager.

Vil du på Notodden Bluesfestival?

Festivalen går av stabelen i august hvert år, og går over 4 dager. Les mer på festivalens hjemmeside for å få vite mer. Rakk du ikke å delta i år, kan det å lese om årets konserter gi deg en pekepinn på hva du kan vente deg neste år. På siden opplyser de alltid i god tid før neste år om hva som står på programmet, overnatting, priser, billetter tilgjengelig, etc. Har du bluesinteresserte som kommer fra utlandet for å være med, har nettsiden også innhold på engelsk.

Notodden Bluesfestival blir ikke mindre populær med årene, og festivalen har utviklet seg mye siden dens spede begynnelse i 1988. Vel møtt!