Glastonbury

Glastonbury er kanskje Storbritannias mest kjente festival. Den arrangeres hvert år i den sør-vestlige engelske byen med samme navn, i nærheten av Piloton i Somerset. I tillegg til å være stor i Storbritannia og Europa, er festivalen regnes som en av verdens aller største, med sine 175.000 besøkende hvert år. I tillegg er det en av de desidert eldste. Mens mange av dagens største festivaler startet på 2000-tallet (Tomorrowland 2005, EXIT 2000, etc.), har Glastonbury holdt det gående helt siden 1970-tallet. Det er med andre ord en ekte hippie-kultur og -historie som preger denne festivalen. Med unntak av et par år, har festivalen blitt avholdt hver eneste sommer siden. Den første utgaven av festivalen ble satt opp dagen etter at den legendariske musikeren Jimi Hendrix gikk bort, og var i så måte en samlede begivenhet for fans i Storbritannia.

Befolkningen i Glastonbury er på omlag 9000 mennesker, så under festivalen er antall mennesker i byen multiplisert med en faktor på nesten 20(!).

I 2018 har Glastonbury et såkalt Fallow Year – det vil si et pauseår for ¨la gresset få hvile og komme seg til hektene igjen etter at hundretusenvis av feststemte mennesker har stampet, hoppet og herjet rundt og laget gjørme. Disee hvileårene taes vanligvis med et intervall på omlag fem år. En annen årsak til slike hvileår, er forurensningen som skjer til vann i området, og hvordan dette påvirket fisk og dyr.

Men om du hadde tenkte deg til Glastonbury i 2018, og er skuffel over at et fallow year er annonsert, fortivil ikke. Festivaldatoer for 2019 er på plass allerede, og vil bli 26. – 30. juni. Et festivalpass i er anslått å koste omlag 240 britiske pund, og kunne kjøpes allerede fra mars 2018, i forbindelse med at konsertdatoene for 2019 ble sluppet.

For å redusere skadene på omgivelsene ytterligere, har det vært løse planer om å flytte festivalen, men dette er så langt ikke bekreftet. Slike planer har tidligere ikke latt seg gjennomføre, og vil også være problematiske med tanke på den emosjonelle verdien en festival-site har for folk. Dette gjelder kanskje særlig for en festival som har holdt det gående siden 1970, og som dermed har spilt en viktig rolle i utviklingen av populærkultur og ungdomsbevegelse,