Exit

EXIT er en av – ikke bare Europas – men verdens desidert største festivaler, og et yndet sted for enhver musikkentusiast innen sjangrene elektronika og EDM. I tillegg spilles også rock, metall, hip hop, punk og raggae. Festivalen ble arrangert for første gang i 2000, og er med tiden blitt å anse som Europas største og – ifølge mange – den beste. Dette reflekteres i de utallige prisene festivalen har vunnet:

• Beste oversjøiske festival i UK Festival Awards, 2007

• Beste større festival,UK Festival Awards, 2013

• Blant de ti beste større festivaler gjennom en årrekke, UK Festival Awards

• Verdens beste festival, The Guardian 2006

Festivalen arrangeres i Petrovaradin, i Novi Sad, i Serbia. Novi Sad er Serbias nest største by, og er hovedstaden i provinsen Vojvodina. Byen har en befolkning på omlag 250.000 mennesker, noe som betyr at EXIT, som trekker over 200.000 mennesker merkes godt for innbyggerne i byen.

EXIT har betydd mye for mange, også politisk, i forbindelse med de politiske urolighetene på Balkan rundt 2000, da festivalen startet opp. Dette året hadde festivalen følgende slagord: «Exit out of ten years of madness” – en refereanse til diktatoren Milosevic styre. Imidlertid har også festivalen hatt kontoverser med hensyn til politikken på Balkan, blant annet i 2008 da den islandske artisten Björk var en av artistene på plakaten. Da hun plutselig måtte avlyse, ble det klart at hennes støtte til et selvstendig Kosovo hadde vært problematisk for de serbiske arrangørene. Serbias offisielle politikk er at de ikke ønsker et fritt Kosovo – en oppfatning som mange Serbere deler. Derfor ble dette en noe kinkig situasjon, og mer politisk enn det som kanskje var tanken. Opptrinnet ble først benektet, men kom senere fram i lyset, og Björk fikk en stående åpen invitasjon til å komme og opptre på festivalen på et senere tidspunkt.

EXIT 2018 vil arrangeres 12. juli til 15. juli. Migos, Fever Ray og Ziggy Marley er noen av headlinerene. Om du ønsker å delta på festivalen, er nok festivalpasset den største utfordringen, gitt EXIT’s uovertrufne popularitet. Flybilletter til Serbia kan man få billig, og særlig om man er ute i god tid. Mat og opphold er også rimelig, gitt forskjeller i valutakurs og levestandard. Et tips som mange benytter seg av, er muligheten for en roadtrip på Balkan. Dette er en mulighet som er interessant om man ikke har vært på Balkan tidligere, og man ønsker å utforske hva regionen har å by på av kultur, historie, mat og musikk. Man kan enten kjøre hele veien ned, eller ta fly og leie bil på stedet. Albania, Kosovo, Makedonia og Bosnia Hercegovina er alle verdt et besøk. I Albania har man dessuten flotte strender, og man kan kjøre videre sørover til Hellas eller nordover til Kroatia.