De mest ikoniske musikkfestivalene

Fra Glastonbury til Woodstock

Uansett om du elsker rock, pop, folkemusikk, jazz eller EDM, så er en av disse festivalene nødt til å gjenoppstå. Her følger nemlig de mest ikoniske musikkfestivalene fra Glastonbury Festival til kanskje den mest ikoniske musikkfestivalen av dem alle – Woodstock i 1969.

Coachella Valley Music and Arts Festival

Siden den ble arrangert første gang i 1999 har Coachella Valley Music and Arts Festival blitt en av USAs mest populære arrangementer. I tillegg til å tiltrekke store navn som Rage Against the Machine, Jay-Z og Ke$ha, er Coachella også kjent for sine kolossale samtidskunstinstallasjoner.

I løpet av festivalens 19-årige historie har det vært noen minneverdige øyeblikk, som for eksempel da Daft Punks sett i 2006 ble hyllet som et av de aller beste i Coachellas historie, og ikke minst i 2012, da Dr. Dre og Snoop Dogg ble slått sammen på scenen med et hologram av den avdøde rapperen Tupac Shakur.

Glastonbury Festival

Fra den ydmyke starten i 1970 som en todagers konsert som kun kostet 1 pund – inklusiv gratis melk fra grunnleggeren Michael Eavis’s Worthy Farm – er Glastonbury Festival vokst til å være en av verdens mest kjente festivaler. I dag blir billettene gjerne revet bort i løpet av 30 minutter, og festivalen er i dag også kjent som en av de med mest musikalsk diversitet. Her har blant andre Stevie Wonder, The Who og David Bowie spilt, i tillegg til en drøss mindre kjente artister som bare venter på å bli oppdaget.

Glastonbury Festival har også vært gjenstand for en del dokumentarer, blant andre Nicolas Roeg og Peter Neals Glastonbury Fayre fra 1971 og den nyere Julien Tempelets Glastonbury fra 2006.

Newport Folk Festival

Festivalen ble grunnlagt i 1959 som et motstykke til den kystnære Rhode Island Jazzfestival. Festivalen tok en pause på 15 år fra 1970 til 1985, men kan fortsatt skryte av en glorverdig historie med flere uforglemmelige øyeblikk. Mange stjerner har blitt introdusert her, blant annet Joan Baez, Bob Dylan og Jose Feliciano. I 1965 ble det skrevet historie i Newport, da Dylan valgte å ”gå elektrisk”. Det var en kontroversiell beslutning, noe som førte til at folkemusikkpuristene buet gjennom hele konserten.

PINKPOP

Dette er den mest berømte festivalen i Nederland. Utgaven i 2008 står som den aller mest besøkte, med navn som Metallica, Foo Fighters og Rage Against the Machine på plakaten.

Hvis du skulle være så uheldig ikke å få en billett, kan du alltids besøke PINKPOP Expo, en permanent utstilling i nabostaten Geleen. Utstillingen er dedikert til festivalens historie, med artefakter som bilder, bandkontrakter, gamle armbånd og til og med en kino hvor du kan nyte PINKPOP-liveopptakelser.

Tomorrowland

Tomorrowland startet i 2005, og har vokst seg til å bli en av verdens største og beste EDM-festivaler. Kjent for sine legendariske scenedesign skapt rundt et nytt tema hvert år, har festivalen blitt nominert som den beste musikkbegivenheten for internasjonal dansemusikk hvert år siden 2012.

Woodstock

Dette er nok den mest ikoniske begivenheten i festivalhistorien, og det er også et av popkulturens mest endelige øyeblikk. Innspillingen av Michael Wadleighs velbegrunnede og Oscar-vinnende dokumentar Woodstock, fremhevet festivalens counterculture-ikoner som Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival og The Incredible String Band. Likevel var det nok Jimi Hendrix’ minneverdige utgave av The Star Spangled Banner som for mange står som det mest minneverdige øyeblikket.

 

Det har vært flere forsøk på å gjenopplive Woodstock, men det virker som at det er fullstendig umulig å gjendanne den første utgavens kaotiske spontanitet og herlighet.

Søk om lån hos Nanofinans.no

Mangler du penger til årets festivaltur? Da kan det være greit å søke om et lite lån. Det behøver ikke å dreie seg om så mye, og hos Nanofinans.no kan du for eksempel søke om å låne 8000 kroner. Det burde være nok til en god festivalopplevelse.

 

Nanofinans.no sender søknaden din videre til 13 forskjellige låneutbydere, slik at du enkelt kan sammenligne tilbudene og finne det som er best for deg.

Hos Nanofinans.no kan du få lån med en nominell rente fra 6,39% til 21,95%, og en effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Hvis du for eksempel får et lån på 150.000 kroner med en løpetid på 10 år til en effektiv rente på 13,2%, vil kostnadene på lånet bli 112.573 kroner. Totalt blir det altså 262.573 kroner.