Vitenskapens løpemusikk

Lurer du på hvilken musikk som får deg til å yte maks på løpeturen? For du har sikkert merket at enkelte sanger får løpeturen til å virke ekstra morsom og enklere.

I følge en studie utført ved Brunel University, kan faktisk musikk gjøre at vi yter 15 % mer.

Yt bedre med riktige klær

Det samme kan man si om de riktige treningsklærne. En tøff treningstights til dame gjør deg jo mer motivert enn en sliten, gammel joggebukse.

Før du legger ut på løpeturen, med den perfekte musikken på ørene, bør du derfor sjekke ut nettsidene til aim’n. De har treningstopper, treningsjakker, treningstightser til dame og andre treningsklær som får deg til å se smashing ut på løpeturen.

Ikke nok med det. I tillegg har aim’n laget kategorier etter hvilken type trening du bedriver. På den måten kan du finne den perfekte treningstights dame, uansett om du driver med løping, yoga eller noe helt annet.

Lag den perfekte spillelisten til løpeturen

Så var det musikken da. For hvilken musikk skal du legge til på spillelista før joggeturen?

For størst effekt, må du finne musikk som du kan løpe i takt med. Dessuten er det sånn at jo raskere takt musikken har, desto raskere vil du løpe.

Ved å for eksempel velge musikk med 150 bpm (beats per minute), vil det også være stor sjanse for at du løper nettopp 150 skritt i minuttet.

Legg opp spillelisten etter løpeturen

Når du vet dette, er det enklere å planlegge. Du bør starte med musikk som har litt lavere takt, som en oppvarmingsøkt. Deretter kan du ha en stigning i intensitet. Ønsker du å løpe intervall, kan du også legge inn musikk som passer inn til det.

Musikken er den ufarlige dopen

Når du trener til musikk, øker du faktisk utholdenheten. I følge sportpsykolog Dr. Costas Karageorghis, kan man sammenligne musikken med prestasjonsfremmende midler (doping).

Og det har du sikkert merket selv. Humøret kan være på bånn, men i det yndlingslåten kommer på radioen, så er du «fit for fight» igjen.

Hvilken musikkategori er best

Så, hvilken type musikk bør du velge? Dr. Karageorghis har sett på nettopp dette. Han fant ut at hip hop og rap ofte har perfekt tempo for løping. Pop er derimot fint til oppvarming. Skal du avslutte med en styrkeøkt, er dance et godt alternativ.

Er du derimot glad i rock, må vi skuffe deg. Denne musikksjangeren har ofte sanger med endringer i tempo. Det fører til at du lett faller ut av rytmen.

Så hvordan ser din spilleliste ut?