Øyafestivalen

Øyafestivalen regnes som en av de største musikkfestivalene i Norge. Det som startet som en småskala sommerkonsert i 2009, har raskt vokst til å bli et stort trekkplaster for festivalhungrige nordmenn fra hele landet.

De første to årene ble festivalen avholdt på Kalvøya, og det var dette som var opphavet til navnet Øyafestivalen. Senere ble den flyttet til Middelalderparken, før den i 2014 ble flyttet til nåværende lokasjon, i Tøyenparken.

Selv om været i Norge er uforutsigbart selv sommerstid, er Øya for mange synonymt med Oslo-sommeren. Mange vennergjenger har sterke tradisjoner knyttet til festivalen, som i 2018 arrangeres for 20. gang(!).

Britiske Independent var tilstede på Øya i 2017, og gav festivalen fem stjerner. Dette til tross for at dette var den mest regnfulle Øyafestivalen noensinne. Omlag 40 mm(!) regn falt over festivalområdet på Øyas første dag. Dette var imidlertid ikke noen hindring for en musikkritiker fra Storbritannia. Selv om journalisten kommenterte «en himmel som åpnet seg» og regn som øste ned, fikk festivalen gode tilbakemeldinger. Festlig var det nok også for den britiske skribenten at regnet stoppet i det en annen brite, Lana Del Rey, entret scenen. Årets line-up for festivalene i Storbritannia var helder lunkne dette året, skal vi tro britiske anmeldere. The Independent meldte at «mens årets festival-lineup i UK var skuffende, kunne Øya levere alt – og mer».

Øyafestivalen 2018 arrangeres fra 7. til 11. august, og mye av line-upen er allerede klar. Artister som DeLillos, Patti Smith, Lykke Li , Arctic Monkeys og Arcade Fire er bare noen av de du kan høre i Tøyenparken i sommer.

Dersom du har tenkt deg på Øya, har vi nyttig informasjon og noen gode tips til deg her:

  • Festivalen har fri aldersgrense. Dersom du vil kjøpe øl eller vin må du imidlertid huske å ta med gyldig legitimasjon.
  • Det er ikke lov til å ha med egen mat og drikke inn på festivalområdet. De har imidlertid fritak fra regelen hva angår snacks og barnemat – så dersom du har med deg småbarn, fortvil ikke.
  • Øyafestivalen som andre festivaler har gått kontantfri, så husk å ta med betalingskort (både Visa og MasterCard er akseptert). Dersom du kun har kontanter kan du kjøpe bonger inne på festivalområdet.
  • I forkant av festivalen arrangeres klubbkvelder på en rekke utesteder i Oslo. Dette er et slags vorspiel til festivalen, og kan være vel verdt å få med seg. Øyafestivalen ble i sin tid stiftet av ansatte fra nettopp utesteder i Oslo, som gikk sammen om å danne en festival. Linken til utestedene i byen er derfor sterk den dag i dag.
  • Husk at Øyafestivalen ikke tilbyr camping. Du må derfor skaffe deg overnatting andre steder i Oslo. Det kan være lurt å være tidlig ute dersom du vil ha overnatting til en billig penge.